Giuseppe Tomasi di Lampedusa parla de Stendhal

Balzac és el que és; però la vintena de les seves novel·les que miren de ressuscitar l’atmosfera social de la Restauració no aconsegueixen la claredat de l’evocació aconseguida en les 500 pàgines d’El roig i el negre (i també a Armance i a Lamiel); allí hi és tot: els mòbils, els impulsos i les resistències, la riquesa cultural, els canvis de rumb, els grinyols, el sentiment de l’alba, la “couleur du temps” d’aquella cruïlla vital de la història francesa. Les altres obres o memòries del mateix període només són la confirmació (¡que descolorida, però!) de les intuïcions miraculoses de Stendhal.

La mateixa intuïció s’expressa en la Cartoixa, a través de la qual el període d’abans del Risorgimento italià és evocat amb una ironia tendra; la Cartoixa encara és (al costat de la correspondència de Byron i les lluïssors de les novel·les de Madame de Staël) el testimoni més important d’aquella època crucial i (estèticament) ignorada. […]

Rome, Naples et Florence no és tan sols la primera obra de la maduresa del talent particular de Stendhal, sinó una de les seves obres més característiques i signicatives.

Definir-la és força complicat; potser se li podria suggerir un subtítol; Etudes sur les différents conceptions du bonheur à Milan, Bologne, Florence, Venise, Rome et Naples. Stendhal no baixa més cap al sud perquè, com diu ell mateix, “passat Nàpols és l’imperi dels turcs i s’acaba Itàlia”.

(Extret de Letteratura francese, dins Tomasi de Lampedusa, Opere, Mondadori, 2002)

Tots els llibres de Stendhal disponibles a la nostra llibreria aquí. I els de Lampedusa aquí.